Norsk Vegetarforening > Blogger >

Viktig tiltak rundt veggisblogging: Her er VegVett!

På to år har et tyvetalls norske vegan- og vegetarblogger blitt startet. Nå kommer et tiltak for å gjøre dem enda mer leservennlige. I tillegg blir det enklere for bloggere å unngå feilskjær, og å nå flere lesere.


Det er ingen overdrivelse å si at bloggfenomenet har tatt vegetar- og vegan-Norge med storm. I det stille har en og en blogg kommet til, og nye er på vei. Hva innebærer denne utviklingen, og kan noe gjøres for å gjøre nivået enda høyere, og antallet blogger større?

Tanken bak VegVett
Norsk Vegetarforening er opptatt av at informasjon om vegetarisk og vegansk kosthold både skal være god og lett tilgjengelig. Dette gjelder selvsagt spesielt våre egne ressurser, som vi forsøker å gjøre så trygge og leservennlige som mulig.

Vi har en stund hatt en oversikt over andre informasjonskilder vi anbefaler - både bøker, nettsider og institusjoner. Inntil nylig har det vært svært få slike kilder til informasjon på norsk. Etterhvert har flere seriøse nettsider kommet til. Men hva med alt det vegetarbloggosfæren tilbyr?

Blogging: Ikke bare enkelt

Det er mye inspirasjon og matidéer å hente i veggisbloggene. De gir også alle en mulighet til å komme i direkte kontakt med folk som brenner for ulike sider ved veganisme og vegetarianisme.

De norske bloggene er preget av lite useriøs / tendensiøs informasjon om det å leve vegetarisk. Mange av bildene, tekstene og oppskriftene har et kvalitetsnivå som ikke er så langt unna det man finner i blader og aviser.

Den ene tendensen som er litt uheldig ved veggisbloggingen, er at flere ikke er så flinke med å oppgi kilde når de henter oppskrifter direkte fra bøker og nettsider, eller når de er tydelig og direkte inspirert av andre. Norsk Vegetarforening har vært i kontakt med en rekke bloggere som opplever dette som en startfeil de selv har begått, eller de føler at andre har bygget videre  på deres egne ideer uten å fortelle leserne sine om det.

VegVett: Kvalitet
Med VegVett etablerer Norsk Vegetarforening et sett lett forståelige og anvendelige kjøreregler for det vi oppfatter som en god veggisblogg. Disse bloggene er:

  • Skrevet slik at de er best mulig for flest mulig lesere: Veganvennlig, inkluderende og lettfattelig.
  • De er tydelige når de henter inspirasjon fra andre, eller har koblinger til det de skriver om.
  • De er forsiktige og etterrettelige når de skriver om helse, og skriver sakelig om dyrs rettigheter.

Konkrete råd og retningslinjer for hvordan dette lett kan oppnås oppsummeres i de syv korte punktene som utgjør VegVett. De er tydelige, men uten å legge noen slags føringer for selve innholdet på bloggene som bruker VegVett.

VegVett: Godt for alle
Hensikten med VegVett er altså å gjøre blogging, og lesing av blogger, til en enda mer meningsfull opplevelse. Absolutt alle kan selvsagt la seg inspirere av VegVett.

Samtidig med lanseringen av VegVett har Norsk Vegetarforening laget en oversikt de bloggene som allerede bruker VegVett-prinisippene som metode til å lage en god blogg. På denne samleoversikten finner du logoen, link til, og normalt også oversikt over de siste postene på VegVett-bloggene på ett sted.

Slik blir VegVett gunstig for alle. VegVett gjør det lettere for nye og eksisterende bloggere å skrive på en god måte. Via blogg-oversikten når bloggen din flere lesere, og den listes opp ved siden av andre liknende blogger.

VegVett er et av flere kvalitetstegn man som leser kan bruke for å vurdere en blogg man besøker. Dessuten gjør VegVett det mulig for Norsk Vegetarforening å linke videre til blogger som er opptatt av kvalitet og seriøsitet på en tydelig måte.

Vil du bruke VegVett?
Alle bloggere som skriver utelukkende eller mye om veggistemaer kan også listes opp på denne oversikten. Les og vurdér VegVett-prinsippene, og ta kontakt med Norsk Vegetarforening.

På Om meg/om bloggen-siden på bloggen din nevner du at du bruker VegVett, så blir du med på oversikten over disse bloggene. Det er selvsagt ingen redaksjonelle krav eller oppfølging ut over dette - vurderingen og bruken av VegVett står du selv for.

Har du spørsmål eller innspill rundt VegVett? Bruk kommentarfeltet eller send oss en mail.


VEGVETT
Bloggene | Retningslinjene | Presentasjon | Alt om veggisblogging 


Har du en kommentar?

Navn (vises)
E-post (vises ikke)
Lagre dette til neste besøk?
NORSKE VEGGISERSe flere >

FERSKE VEGAN & VEGETARGUIDER

 
I BUTIKKEN

 
SIST KOMMENTERT

 
I FORUMET AKKURAT NÅ

Krishnas Cuisine
 
Alt innhold © Norsk Vegetarforening og/eller andre informasjonsleverandører. Om oss | kontaktinfo.